Ayurveda ja ruoansulatus

Ruoasta ei saa ravintoa ellei se sula kunnolla. Vaikka ruoka-aines olisi puhdasta ja korkealuokkaista, se on keholle vahingollista ellei ruoansulatus tee tehtäväänsä. Vatsan alueella ruokaa sulattavaa voimaa kutsutaan vertauskuvallisesti ”tuleksi” (agni).

Vatsassa sijaitsevan tulen ohella tunnetaan 12 muuta tulta, jotka hoitavat kehossa erilaisia ruoansulatukseen liitttyviä tehtäviä. Näistä seitsemän liittyy kudosten (dhatu) muodostamiseen ja viisi hoitaa viiden elementin yhdistämistä.

Tulet ovat kuvaannollisia eri toimintojen luokitusnimiä, joihin liittyy erilaisia entsyymejä ja aineenvaihdunnallisia prosesseja. Kolmestatoista tulesta tärkein on vatsan tuli. Siihen kuuluu vatsa, ohutsuoli ja paksusuoli, joissa ruoka sekä sulaa että imeytyy.

Ravinnon saamiseksi on olennaista ylläpitää ruoansulatuksen vakaata toimintaa. Ennen minkään sairauden hoitotoimien aloittamista lääkäri tutkii ruoansulatuksen mahdolliset ongelmat. Näitä hoidetaan erilaisilla yrttilääkkeillä jotka vahvistavat ruoansulatuksen toimintaa.

Ayurvedan mukaan useimmat sairaudet ovat seurausta huonosta ruoansulatuksesta. Jos syömämme ruoka ei sula kunnolla, se johtaa vääränlaiseen ravitsemukseen ja myrkyllisten ainesten muodostumiseen. Tällaisia myrkyllisiä aineksia kutsutaan ayurvedassa nimellä ama. Ama on peräisin huonosti sulaneesta tai sulamattomasta ruoasta. Amaa kutsutaan kaikkein sairauksien äidiksi.

Ruoansulatuksen tulen neljä tilaa

Doshien kasaantuminen vaikuttaa sisäisiin elintoimintoihin. Kehossa voidaan erottaa neljä eri ruoansulatuksen tilaa. Näistä kolme ovat epänormaaleja, ja neljättä pidetään oikeanlaisena.

1Visamagni Tämä on ailahteleva ja epävakaa tila, joka johtuu liiallisesta vatasta. Ruoansulatus toimii vaihtelevasti – joskus ruoka sulaa normaalisti, toisinaan hitaasti. Visamagnin oireisiin kuuluu ummetus, vatsan laajeneminen ja turpoaminen, punatauti, koliikkikipu ja ilmavaivat, sekä suolistosta kuuluvat kurluttavat äänet.

2Tikshagni Ruoansulatus toimii liian nopeasti tai voimakkaasti, mikä johtuu pittan kasaantumisesta. Ruoansulatus on yliaktiivisessa tilassa, ja lyhyessäkin ajassa voidaan sulattaa valtavia ruokamääriä. Tällöin ihminen tuntee jatkuvaa nälkää. Oireisiin lukeutuvat kuiva suu ja kitalaki, polttava tunne vatsassa sekä yletön janontunne.

3Mandagni Ruoansulatuksen toiminta on minimaalista. Ruoka sulaa hitaasti, eikä pienenkään ruokamäärän sulatus tahdo onnistua. Oireisiin kuuluu pahoinvointia, oksentelua, raskas tunne vatsassa, laiskuus, yskä, kielen päällä oleva pinnoite, sekä liiallinen syljeneritys.

4Samagni Ruoansulatus toimii normaalisti, mikä ilmentää elimistön tasapainoa. Ruoka sulaa helposti ja siitä saa asiaankuuluvaa ravintoa. Kaikki kudokset, solut ja elimet saavat riittävästi ravintoa. Tämä tukee hyvän terveyden ylläpitämistä.

Ruoansulatuksen merkitys

Ruoka vastaa kudosten ravitsemisesta. Ruokaa tarvitaan ojasin (elinvoimasta vastaavan nesteen) muodostamiseen, immuniteettiin, kehon huoltoon, ja myös ihon hohteeseen. Se antaa voimaa myös mielelle ja vastaa tahdonvoimasta, päättäväisyydestä ja innokkuudesta. Vaikka nämä ominaisuudet ovat peräisin ruoasta, vasta ruoansulatus mahdollistaa ruoan muuntumisen ravinnoksi josta keholle on hyötyä.

Jos ruoansulatus on heikko tai viallinen, ruoka ei sula kunnolla. Ravitsemustilasta tulee heikkolaatuinen. Kudokset ja immuunijärjestelmä eivät saa kunnon ravintoa, ja päätyvät epätasapainoon. Lisäksi kaikki aineenvaihdunnan prosessit jotka riippuvat ruoansulatuksesta menettävät voimaansa.

Jos ruoansulatus toimii tasapainoisesti, ihminen pysyy terveenä ja nauttii pitkästä elämästä. Jos ruoansulatus on vaillinainen tai epätasapainossa, terveys rakoilee ja ihminen sairastuu. Ayurvedassa sairauksien hoitoon kuuluu ruoansulatuksen tulen hoito. Tämä korostaa ruoansulatuksen keskeistä roolia sekä terveyden ylläpitämisessä, että sitä miten sairauksien kehittymisessä.

Sairaita hoitaessaan ayurvedalääkäri määrää yleensä yrttivalmisteita tukemaan ruoansulatusta, vaikka heikon tai häiriintyneen ruoansulatuksen oireita ei olisi näkyvissä. Jos ruoansulatus häiriintyy millään tavoin, potilas ei ehkä pysty sulattamaan ja käyttämään hyväkseen lääkeaineitakaan. Siten ruoansulatuksella on keskeinen osa sekä sairauksien aiheuttamisessa että paranemisessa.

Teksti Partap Chauhan
Suomennos Janne Kontala
Kuva v2osk/Unsplash

Kirjoittaja on kirjailija, kouluttaja ja ayurvedamestari. Hän on intialaisen Jiva Ayurvedan perustaja, ja matkustaa yli 40 maassa opettamassa ayurvedaa ja auttamassa potilaita jotka kärsivät parantumattomana pidetyistä sairauksista. Tohtori Chauhan on tehnyt pioneerityötä telelääketieteen kehittämiseksi, ja avannut maailman ensimmäisen ayurveda-nettisivuston vuonna 1995. Nyt hän johtaa maailman laajinta ayurvedaan pohjaavaa puhelinteknologiaa hyödyntävää keskusta Delhissä. www.jiva.com

Jätä kommentti