Rapean rouskuva keitto

Aasialaisessa tofukeitossa yhdistyvät tuoreiden vihanneksien raikkaus, nuudelien pehmeys, mausteiden lämpö ja chilin puraisu.

Neljä isoa tai kuusi pienempää lautasellista

Seesamiöljyä
2 rkl tuoretta inkivääriä
Vettä

4 kokonaista neilikkaa
5 kokonaista tähtianista
3 kanelitankoa
2 kokonaista kardemummapalkoa
1 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä
1 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä

2 rkl ruskeaa sokeria
2 tl etikkaa
2 t soijakastiketta
2 tl suolaa

400 g tofua

Riisi- tai udon-nuudeleita

Tuoreita vihanneksia, esimerkiksi:
1 iso parsakaali
2 porkkanaa
Bok choita tai kiinankaalia
Ituja (esim. soijapapu tai mungpapu)

Tuoreita yrttejä ja mausteita, esimerkiksi:
Tuoretta minttua
Tuoretta korianteria
Sitruunaruohoa
Tuoretta vihreää chiliä

Limetti

Kaada isoon kattilaan loraus seesamiöljyä ja kuumenna hetki. Öljy ei saa alkaa savuta. Paista tuoretta inkivääriä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää noin 3 litraa vettä. Anna kattilan porista keskiteholla.

Kuivapaahda pannulla neilikka, tähtianis, kanelitangot, kardemummapalot, korianteri ja fenkoli. Mausteet eivät saa palaa, ainostaan paahtua kevyesti niin että niiden maut tulevat paremmin esiin. Lisää paahdetut mausteet kattilaan veden sekaan. Laita kansi kattilan päälle ja anna liemen kiehua hiljalleen 30 minuuttia. Keitossa tulee olla runsaasti nestettä, se ei ole kuiva kasvispata.

Pilko porkkanat 4 cm pitkiksi ja 0,5 cm paksuiksi tikuiksi. Leikkaa parsakaalin kukinnot suuhun sopiviksi paloiksi. Leikkaa bok choi tai kiinankaali noin 3 cm leveiksi suikaleiksi.

Kääri tofu talouspaperiin niin että se kuivuu hieman. Leikkaa noin 2 x 2 x 2 cm kuutioiksi. Friteeraa tofu kullanruskeaksi. Jos käytät pehmeää (silken) tofua varo hajottamasta sitä mössöksi.

Siivilöi mausteet pois liemestä ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää sokeri, etikka, soijakastike ja suola.

Lisää kattiaan porkkanatikut ja keitä noin kolme minuuttia. Höyrytä parsakaali.

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhdo kylmällä vedellä ja jätä odottamaan. Voit kaataa nuudelien päälle lorauksen seesamiöljyä, niin ne eivät tartu toisiinsa.

Lisää kattilaan bok choi tai kiinankaali, friteerattu tofu sekä höyrytetty parsakaali.

Pilko minttu, korianteri, sitruunaruoho ja tuore chili. Leikkaa limetti viipaleiksi. Huuhdo idut.

Yhdistä keitto tarjoilukulhoissa: ensimmäiseksi nuudelit, sitten liemi ja vihannekset, ja lopuksi idut, tuoreet mausteet ja yrtit. Purista keiton päälle limettimehua.

Teksti ja kuva Christoffer Leka

 

Jätä kommentti